
Fresno Social
Sports Official
Kickball Rules

GOLDEN RULE
First and foremost, all Fresno Social Sports leagues are 50% Social and 50% Sport.
We do have officials, and we do keep score; however, we expect individuals to respect
the league’s culture of fair and fun play. Malicious language and rough play will not be
tolerated, and individuals who cannot adhere to our standards of fair play and
sportspersonship may be asked to leave the league. Fresno Social Sports wants
everyone to have fun and be social while enjoying a great sport. Fresno Social Sports
will do whatever it can to make sure all players are having fun.



Any rule or situation not expressly defined here will default to whatever the head ref
calls.

For those of you who haven’t played kickball since our semi-pro days in
elementary school – here’s the QUICK low down on the rules. You’ll notice
they’re “mostly” the same as baseball or softball, with the main differences
being:

– There are 5 innings minimum in a game. Depending on the play of the game, we
might have more innings but never less. Total game time is 45 minutes.

– Games CAN end in a tie

– There are 9 players max on the field (minimum of 6)

– All pitches are to your OWN team. The game is WAY more fun when people are
kicking.

– The strike zone is anything behind the front edge of the plate, defined by a line that is
drawn on the field of play

– Strikes are the ONLY type of call. Since you pitch to your own team, you get 3 pitches.
Each miss, flub, errant pitch, or foul ball is a strike. If the catcher or a member of the
opposing team interferes with the kicker, it is an automatic free base.

– 3 strikes is an out

– There is no leading off bases or stealing. If you lead off base or steal, it is an
automatic out

– You can throw the ball at base runners, but no headshots! A headshot will result in a
free base plus an additional base.

Continue reading for the full details.



Rule #0: DON’T BE RUDE!
The first and foremost rule of the game is to have fun. If you are hoping to recapture
your athletic glories from the past, this is not the kickball league for you. Fresno Social
Sports Kickball is all about playing a silly kid’s game, having fun, and meeting new
people. Absolutely no whining / rude behavior will be tolerated during the course of a
game. Any abuse (verbal or otherwise) of the referees or other players will constitute an
immediate ejection from the game. Repeated offenders will be banned from the
league. No exceptions.

THE PLAYING FIELD
The field of play will equal the dimensions of a standard softball field (i.e., with the
bases being about 60 feet or 20 paces apart).

EQUIPMENT
Fresno Social Sports will provide equipment. This will consist of a red 10-inch
playground ball, bases, etc.

OFFICIALS
An official will be at each game.

Officials have the final say on all calls on the field.

Only a team captain or co-captain may dispute a call with the referee. The referee has
jurisdiction over the play and may penalize a player, including game ejection, for



unsportspersonlike conduct. Ejected players may not return to the game and if
necessary, may be asked to leave the premises;

PARTICIPANTS
All players must be 21 years of age or older. Players may only play on a team on which
they are registered. Exception: You may function as a substitute player for another
team if they are short a player. This is ONLY valid with the head referees’ approval.

Fresno Social Sports Kickball reserves the right to suspend any player at any time for
unsportspersonlike conduct, violation of any rules, failure to pay appropriate dues, or
misconduct without any refund whatsoever. Any team wishing to suspend any member
for just reasons must do so on their own and provide Fresno Social Sports Kickball a
written reason as to why. Again, no refunds. At the discretion of Fresno Social Sports,
any member suspended may not in the future be allowed to participate in any further
Fresno Social Sports events.

TEAMS

A team must have at least 6 players minimum and no more than 9 players in the field
each inning.

Every player present is required to be in the kicking lineup. Every player present is
required to play at least one (1) inning in the field.

If a team is playing with fewer than 9 players, they are not required to have a catcher.
If a team cannot field at least 6 players, they automatically forfeit.

There is NO rule regarding gender minimums, maximums, etc.

Each team shall have one Captain and one Co-Captain who are charged with:
● Making sure that only players registered on their team are participating on their

behalf in a game.
● Ensuring that their players kick in the same order throughout the game (if

necessary, teams can exchange kicking lineups prior to the game).
● Disputing a call on the field and keeping the team under

control at all times.



● Making sure everyone on their team understands the rules.
● Staying in contact with Fresno Social Sports Kickball and attending all

required league meetings.
● Communicating any changes in regard to scheduling or rules with their team.
● Ensuring that everyone on the team is eligible to play.

Any team that forfeits three or more games will be removed from the
remaining schedule and not be allowed to participate in any playoff
situations. No refunds will be given, and a team dropped by the league
may, at Fresno Social Sports’ discretion, not be allowed to rejoin the next
season.

Fresno Social Sports will provide team t-shirts to all teams. Players must wear their
official t-shirt on the outer layer of clothing during all games, with the exception of
planned theme nights. Teams are encouraged to be creative with names and t-shirts
without removing or obscuring the Fresno Social Sports Kickball logo or the logo of
the sponsors. If any member of a team is not wearing their league shirt, it will result
in that player beginning each of their kicks with two strikes.

REGULATION GAME
A complete regulation game shall consist of a minimum of 5 innings or roughly 45
minutes. Depending on the pace of the game, we may have more than 5 innings but
never less. If a team is more than 15 minutes late, then they must forfeit.

The game could be called in the event of uncooperative weather. Fresno Social Sports
will attempt to reschedule any canceled games. If a game is called due to weather and
less than 3 complete innings have been played, the game is canceled and might be
rescheduled (and replayed starting at 0-0, top of the 1st). If more than 3 full innings
have been played, the final score will be the score at the end of the last completed full
inning.

SPORTSPERSONSHIP
Players should have no intentional or unwelcome physical contact with opposing



players. Doing so will be considered unsportspersonlike conduct, and it will be at the
discretion of the referee to issue warnings or eject offending players. A player must
make the referee aware if they feel any contact was unwarranted.

Trash-talking is permitted as long as it is not cruel, racially motivated, hateful, or a
personal attack on another player. The trash-talking should only be good-natured
and shall not be allowed to get out of hand. Threats of physical violence are in no
way allowed. The team captain shall ensure that their players behave themselves.

Due to the Parks Department regulations, the consumption of alcohol on the fields is
strictly prohibited. If a person is seen consuming alcohol in the park by police or park
officials, that person is on their own and may be asked to leave the field.
It is Fresno Social Sports’ official policy that you follow ALL park rules and city laws.

PITCHING/CATCHING

The pitcher MAY NOT interfere in the gameplay at all. Any touching of the ball after it
leaves the pitcher’s hand until it is handed to you by the fielding team will be
considered interference. All infielders must stay behind the imaginary line stretching
from first to third base until the ball is kicked. Failure to do so results in a penalty base
awarded.

The catcher must remain in contact with the backstop until contact with the ball is
made. The catcher shall not interfere with the kicker in any way. Failure to abide by
this rule results in a base being awarded.

There are a minimum of two balls available during each game. The pitcher may
request to switch to another ball at any time. The balls are identical, but kicking, dirt,
mud, grass, fielding, etc, may alter the shape or feel of the ball. Again, your team is
free to use whichever ball they prefer when pitching/kicking.

KICKING
All kicks must be made by the foot. All contact BELOW the knee is considered a kick.
Anything hit at the knee or above is considered a strike.



Players must wait until the ball has crossed the strike zone before kicking. The strike
zone is marked by a line at the front of the home plate.

Bunting is allowed by any player. Each team may only bunt a total of THREE times per
inning.

Any fair-kicked ball that travels outside of a reasonable area of play will result in a
ground-rule double. This doesn’t pertain to the unlikely event of a home run kick;
rather, it pertains to fair balls that then bounce into a play structure, onto basketball
courts, etc.

RUNNING
Runners must stay within the baseline. Fielders must stay out of the baseline unless
they are attempting to tag a runner out or catch the ball. Fielders trying to make an out
on base may have their foot on base but must lean out of the baseline. Runners
unfairly hindered by any fielder within the baseline shall be safe at the base to which
they were running.

Neither leading off base nor stealing a base is allowed. A runner may only move off
their base after the ball has been kicked. And you can’t pass the runner in front of you.
Nor can you pick up the runner in front of you and carry them. Violations of any of
these rules will result in an out.

Hitting a runner with the ball above shoulder level is not allowed. Any runner hit above
the shoulders is safe and advances to their base PLUS an additional base.

Exceptions:
If the runner intentionally uses his head to block the ball. The runner is out. If the
runner is ducking, diving, or attempting to dodge the ball and is hit in the head
because of this, they are out.

Sliding is NOT allowed. Falling is allowed but not encouraged. The referees will have
the final say on whether a run was a fall or a slide. Sliding will result in an out.

A runner may run through first base after kicking the ball. The runner must run to their
right (towards the fence) after running through first to be considered safe and no
longer in play. Once the runner is out of play, they cannot advance any bases until the
next play. If a runner remains at first or runs to the left (into the field of play), they are
not yet declared safe and must either return to the base or continue to advance to the



second plate.

A runner is not allowed to run through the second or third base. They must remain on
the base to be considered safe. If they run through the second or third base, they are
still a live runner and must either advance to the next base or return to the base they
ran through. In this situation, the fielder must TAG or THROW the ball at the runner in
order for them to be called out.

STRIKES
The strike zone is anything behind the plate. As long as any part of the ball passes
through the strike zone, the ball is a strike. A kick occurring in front of home plate is also
a strike.

BALLS
There are no balls! Teams pitch to their own players so any pitch is a strike unless
kicked or some type of interference.

FOULS
A foul strike is:

● a kick landing out of bounds. The foul is determined by where the ball lands not
how it travels to get there. Remember that if such a kick is caught on the fly, it is
an out
● a kick landing inbounds but traveling out of bounds on its own before
reaching first or third base. (Any ball touched by an in-bounds fielder is
automatically in play)

● Any foul that hits a fence or other outside object is a dead ball and not eligible to
be caught for an out.

● Three fouls is an out

**When fielding, if you attempt to catch a foul bowl but do not catch it & make
contact with the ball, the ball is considered IN PLAY**

OUTS
An out is:

● a count of three strikes

● a count of three fouls



● a runner touched by the ball at any time while not on base (unless a
headshot)

● any kicked ball (fair or foul) that is caught before it hits the ground

● a ball tag on a base to which a runner is forced to run

● a runner leading off the base or stealing
● a count of three outs completes the team’s half of the inning

FIELDING

There is a line running from the first to the third plate. Fielders are not allowed to cross
this line before the kicker has made contact with the ball. If this occurs, the kicker will
be automatically safe at the first base.

There is a runner’s base and safety base at first, second, and third. Fielders MUST tag
the safety base (unless the ball is caught or a tag out is made), not the RUNNING base.
If a fielder tags the running base instead of the safety base, the runner will be safe.
Conversely, if a runner runs to the SAFETY base instead of the RUNNING base, they
are not safe until they touch the RUNNING base.

At home plate, there is a line running from home plate to the backstop in which a player
crosses to score. This is to avoid collisions at home plate.

Once a fielding player has the ball in control and is within 10 feet of the pitching strip or
passes the ball to the pitcher, the play ends. Throwing the ball to the pitcher from the
outfield does not end the play. The fielder MUST be within 10 feet of the pitching strip to
end the play. Pitchers are not allowed to intentionally miss the ball being thrown at
them. Referees will have the final say on whether or not the play is dead.

Infield Fly Rule: Fielders may not intentionally drop the ball in the infield in order to get
multiple out. Example: The ball is obviously an easy catch, and the fielder intentionally
drops it to get a double play at second and first. The infield fly rule will be enforced and
is determined by the referees.

The play is over if a ball hits a referee while in play.


